Kezdetek és jó ha tudod 1x1

Ireland Cork

2017 július 11.

 Bud-London  London-Cork az uticél. Ez az első utunk és a tervek szerint telefon-autó-ház bérlés-pps interjú a sorrend. Kb 10 napra terveztük és sikerült is ezt tartani.

Nehézkes utazás és nehézkes érkezés után az otthonról bérelt és kifizetett autót nem sikerült elhozni a reptérről mert nem fogadták el az OTP-s debit kártyámat ... Taxival mentünk a szintén otthonról foglalózott teljesen magánházhoz.  Az Europcar volt akinél meghiúsult a bérlés, de másnap a házigazdánk felhívta a Budget-et és 30 perc múlva már gyakorolhattuk milyen a bal oldalon vezetni. Plusz a többsávos körforgalmak galibásak itt....

Ez amolyan homestay féle dolog amit én találtam a neten szállásként. Kiadnak sokan szobákat a saját házukban turistáknak sokkal olcsóbban mint a hotelek vagy akár a hostelek. (utóbbihoz aki szereti fogadja mély tiszteletem) Ennek ugye vannak előnyei és hátrányai is, de tartsuk szem előtt, hogy ők ott laknak élnek és mindent tudnak amit mi még nem ügyintézésről, akár közlekedésről, bármiről. Ne légy szégyenlős, kérdezzz.

Érdemes beregisztrálni és tájékozódni minden helyi facebook csoportba (corki magyarok írországi magyarok....stb stb) jóval az indulás előtt. Nagyon sok kérdésre kaphat az ember első kézből választ, megoldást. ..... Találhat szállást segítéget...

Jobb felkészülni, hogy kisebb nagyobb mértékben kultúrsokkot kap a Mo.-ról érkező és aggódásra szocializált ember. Az írek nem sietnek, nagyon nyugodtak és ez kezdetben nagyon rossz hatással lehet ránk magyarokra. (persze nem feltétlenül) Nagyon pozitívak, mondhatjuk lassúak is. Számunkra ez szokatlan, idegesítő és frusztráló is lehet. Próbálj kikapcsolódni és olyan programot találni ami otthon is kikapcsol. Mi elmentünk Edzeni a legközelebbi Gym-be párszor.

Az intézendő feladatok listája végtelennek tűnhet elsőre, de no problem no para. Az írek nagyon türelmesek, kedvesek. Általánosságban mindenre érvényes, hogy online intézhetőek az ügyek, de ha személyes jelenlétet igényel akkor is online foglalható az időpont a hivatalokban. 

Az első napunk reggelén az első utunk a legközelebbi Tescoba vezetett. Ott lehet venni feltöltős sim kártyát és akár telefont is.  A pénztárnál 15 euró feltöltéssel 15 gb internetet és hívás-fogadást kapsz. Már elérhető is vagy telefonon. Tádáááámmm.

Autóra itt nagy szükség van. Még a távolságokat is úgy kommunikálják hány perc autóval egyik pont a másiktól. Az autók olcsóbbak, mint Mo-n. A biztosítás megkötése ami problémás lehet. Nem az autóra hanem személyre szól és igen drága tud lenni. Persze minden megoldható. Google-be ha beírod, hogy insurance car akkor több oldalon is tud az ember ajánlatot kérni csak ne add fel ha sokk a nulla.:):)

A ház-lakás bérlés külön fejezetet érdemel, de a lényeg lejjebb van...

 

PPS number, lakás-házbérlés, autó bérlés-vásárlás, gyerekeknek iskola óvoda keresés, referenciák, igazolások, munka keresés................

A PPS number az ír adószám.tb szám mindenre kell ez a szám. Ha regisztrálsz a mygov.ie oldalon akkor tudsz online kérni a legközelebbi office-ba időpontot a pps interjúdra. Ma már kérnek igazolást a lakcímedről (proof of adress) és általában a létező vagy nem létező munkaadódtól is (ha már van munkád akkor tőle ha nincs akkor szerzel egyet)

Lakás-ház bérlés a daft.ie  myhome.ie rent.ie  property.ie oldalakon találni. Plusz a facebook oldalakon is érdemes kiírni, hogy házat-lakást-szobát bérelnél. 

Gyerekeknek óvoda (fizetős), primary school-secondary school (nem fizetős). A google a barátod és a legközelebbi iskolába érdemes először próbálkozni a beiratkozással. Vannak egyenruhák és csak fiú, illetve csak lány iskolák. Persze van ahol együtt oktatják őket.

Referenciát bárki tud adni akit ismersz vagy barátod és fel lehet hívni telefonon. Az sem árt ha tud angolul az illető. Referencia kell házbérléshez általában vagy munkába álláshoz is kérhetik.

Munkakereséshez ajánlatos otthonról referenciákat és ajánlásokat szerezni. Főleg angolul.....:)

 

Kérdezz ha szeretnél itt vagy facen

https://www.facebook.com/szegedi.agnes.1