Munkakeresès ès talàlàs avagy hogyan legyèl Óvónő Írorszàgban

2017 November.

Régen ìrtam bocsànat....

Valamikor októberben a sokkkk papìrmunka utàn ùgy döntöttem megpròbàlkozom valami munkakeresès fèlèvel. 

Mivel tanàr itt csak egy hosszù, kb 5-6'hònapig tartò procedùra utàn lehetek ùgy döntöttem regisztràlom magam òvònèninek itt Ìrorszàgban. Tanàroknak írül vagyis gaelic nyelven kell tudni beszélni. A teaching council ad egy regisztràciós szàmot és ezzel lehet elhelyezkedni tanàrkènt. Ez alól kivètelt kèpeznek a testnevelès tanàrok és a special needs teacher-'ek. Utobbi kategoriaba beferhetek ugyhogy lehet megprobalom kesobb.  Fejlesztő-pedagogus vègzettsègem van az Eszterhàzy Kàroly Főskolàról illetve ma már egyetemről. 

Itt Írorszàgban a Childcare szektor ùgy működik, hogy egy meghatàrozott level 5-6-7-8 kategoriàkba sorolt tanfolyamok elvègzèsèvel lehet jogosult az ember gyerekekkel idősekkel foglalkozni. Amolyan CARE szektorban ez így működik. Óvodàk, idősek otthona pl mind idetartozik. Az itteni óvodàk childcare vagy creche nèven futnak. Ezeket kell beírni a kereső oldalakon is.

 Minden Magyarországon szerzett tanàri, pedagógusi, óvónői vègzettsèg itt LEVEL 8-nak felel meg. Ez nagyon jó hír hiszen akkor akinek ilyen magyarorszagi diplomaja van már teheti is a következő lèpèst ha Írorszàgban óvónèni szeretne lenni.

Ehhez minden fellelhető oklevelemet , bizonyìtvànyomat, tantàrgyleìràsaimat (diploma supplement)mellèkelve egy emailt kellett ìrnom a központba. Mielött valaki megkèrdeznè angolul.... Ide: https://www.dcya.gov.ie

Kb 3 hèt mùlva érkezett egy szèp levèlke, miszerint dolgozhatok òvònőkènt. HURRÀ

Legyàrtottam az önèletrajzomat, a cover levelem (nem tudom mi ez magyarul bocsi) , a referenciàim, és ezt egy szép pakkban elküldtem egybe kb 15 e-mail cìmre egyesèvel persze. A kiszemelt célpontjaim mindd óvodàk illetve Creche-k voltak. Utòbbiak amolyan bölcsi- ovi- pre school all in one egysègek. Pici babàktòl 5-6 èves korig vannak itt a gyerekek. 

Csütörtökön elküldtem az emaileket pènteken jött az első hìvàs de. 11- kor. Cork melletti Creche hìvott, hogy egy óra mùlva ott tudok- e lenni?

Elfogadtam az első ajànlatot és nagyon sokat tanultam az első ìr munkàm soràn. Jót és rosszat egyarànt, de ez mindenhol így van. Fontos informàció lehet annak aki ilyesmit tervez, hogy olyan, mint dadus nèni itt nem lètezik. Takarítàs, fertőtlenìtès, ablak pucolàs, felmosàs, porszívózàs, pelenkacsere, etetès, itatàs, öltöztetès, rendrakàs......stb stb minden az óvónő munkakörèbe tartozik. 

Tovàbbà a legtöbb helyen online applikàciós programon kell regisztràlni mindent amit a gyerekek csinalnak minden nap. Az egyik ilyen program a childpaths. YouTube- on megkereshető, megnèzhető. A gyakorlatban úgy nèz ki, hogy egy tableten futó programot hasznalunk amin dokumentaljuk mi tortènik az oviban. Fotokat és egyèb informàciòkat is küldünk a szülőknek. 

Vègső soron az ìr gyerekekről pàr mondatot szeretnèk ìrni. Itt is mint mindenhol a vilàgon vannak problèmàs gyerekek. Ők special ellatàst igènyelnek és ebben az orszàgban meg is kapjàk. Language therapy, occupation therapy formàjàban àltalàban illetve autista gyerekeknek egyèb speciàlis unitok is vannak.

Àltalànossàgban a gyerekek nyugodtak, nem verekednek . Sem szavakkal sem tettekkel nem bàntjàk egymàst és kedvesek egymàssal. Szigorù bullying ellenes szabàlyzat van mindenhol èrvènyben Ìrorszàgban. 

Hajrà hajrà aki szeretnè próbàlja meg.

 

 

Kommentek
  1. Én